Anksioznost ali tesnoba označujeta izrazit občutek strahu, ki se praviloma pojavlja v izrednih stresnih situacijah in lahko vodi celo do paničnega napada – stanja v katerem je človek tako izrazito preplavljen s strahom, da je prepričan, da izgublja razum ali celo da umira.

anksioznostVzroki za razvoj anksioznih težav so praviloma zapleteni in predstavljajo splet nezavednih duševnih procesov, težav v medosebnih odnosih, bioloških dejavnikov (kot so npr. pomanjkanje ali pretiran vnos določenih hranil) in nenazadnje številnih stresnih dejavnikov zahodne civilizacije, kot so pretirana naglica, razkroj globokih medosebnih vezi, poplava informacij, ipd.

Večina ljudi ob težavah s tesnobo poišče pomoč psihiatra, ki za  odpravo teh simptomov praviloma predpiše psihiatrična zdravila (pomirjevala ali antidepresive), katerih uporabo pa lahko spremljajo številni neželeni in škodljivi učinki.

Preden posežete po njih vam zato svetujem, da si pomagate s psihoterapijo ali pa za začetek z nekaj splošnimi nasveti, ki bi znali odpraviti številne lažje oblike anksioznosti.

  • Odpovejte se kavi in vsem ostalim kofeinskim napitkom (npr. Red Bullu in Coca-Coli) in temni čokoladi. Kofein je pri težavah z anksioznostjo ena najbolj nezaželenih snovi, saj lahko v večjih količinah  sproži panični napad tudi pri osebah, ki nimajo težav z anksioznostjo. Pravo kavo pa lahko nadomestite z rožmarinovo tinkturo ali blagim zelenim čajem (slednjega pustite v vodi stati vsaj dve minuti), pravo čokolado pa lahko nadomestite z mlečno čokolado.
  • Povečajte uživanje magnezija, predvsem tistega v obliki magnezijevega citrata ali taurata v prahu ali kapsulah. Magnezij v ostalih oblikah je težje prebavljiv in nima enakega učinka na pomiritev anksioznosti.
  • Povečajte uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov. Prehrana v kateri prevladujejo beljakovine lahko namreč dodatno poslabša simptome anksioznosti.
  • Odpovejte se spremljanju novic. Novice v tiskanih in elektronskih medijih so namenoma oblikovane tako, da ustvarjajo nemir in anksioznost v gledalcih, pri čemer hkrati popačijo sliko realnega sveta in nevarnosti, ki na nas domnevno prežijo v njem.
  • Vsaj pol ure dnevno preživite v naravi, s čimer boste pokurili odvečne stresne hormone.
  • Razvijajte prakso meditacije oz. čuječnosti. Če bi želeli vaditi v skupini obiščite društvo za razvijanje čuječnosti.
  • Družite se z dobrimi prijatelji, ki vas sprejemajo, razumejo in podpirajo takšne kot ste. Omejite stike z ljudmi, ki vas kritizirajo ali povzročajo stisko in nemir v vašem življenju. Če stika s slednjimi njimi ne morete omejiti, se naučite postaviti trdnejše medosebne meje.
  • Uporabite zelišča kot so melisa, baldrijan in šentjanževka. Alkoholne tinkture so v primerjavi z vodnimi prevretki učinkovitešje. Poskusite lahko tudi z uporabo amino kislin kot so GABA ali L-Tryptophan, ki so se za odpravo anksioznosti izkazale za izredno učinkovite.

Če se vaše počutje kljub omenjenih nasvetom še vedno ne izboljša ali pa menite, da gre v vašem primeru za bolj zapletene težave vas vabim, da poiščete nadaljno pomoč.

Prijavite se na obvestila

BODITE OBVEŠČENI O NOVIH DOGODKIH IN OBJAVAH